Var är vänstern?


Idag ska riksdagen besluta att ett antal statliga bolag ska realiseras ut. Detta trots att landets finansiella situation är bra. Man säljer av ideologiska skäl.

SvD: ”Svenska folkets motstånd mot att sälja ut statliga bolag har förstärkts. Enligt en
undersökning Sifo gjort på uppdrag av SvD tycker hälften av de tillfrågade att det är dåligt att sälja företagen som finns på regeringens lista. Knappt en tredjedel tycker det är bra.”

Att ”hälften” tycker att det är dåligt är en underdrift. Tar man i beaktande att den politiska opinionen för närvarande kraftigt lutar åt det röd-gröna blocket så hade SvD lika gärna kunnat skriva att undersökningen visar att en majoritet av befolkningen är emot.

Det är synd att inte vänstern är mer på bettet än vad den är. Det rimliga hade varit att demonstrera mot beslutet idag, men jag kontrollerade Vänsterpartiets och Socialdemokraternas hemsidor men där stod inget om någon demonstration.

49 procent är emot utförsäljning och 28 procent för! (Ekot)

Källor: SvD SvD2

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Statliga Företag, Utförsäljning, Marknadsanpassning, Ideologi, Högerregeringen, Politik[/tags]


20 svar till “Var är vänstern?”

  1. Mitt intryck är att media i många stycken bara släpper fram Alliansen. En visselkonsert utanför Riksdagen och på gator och torg på en viss veckodag i varje svensk kommun är något jag verkligen tror på….

    Kent Persson:
    ”Sälj inte ut de statliga företagen

    Vänsterpartiets riksdagsledamot Kent Persson och socialdemokraten Thomas Östros skriver på Aftonbladets debattsida att utförsäljningen av statliga företag hotar välfärden.
    – Företagen är välskötta och har blivit allt större tillgångar för svenska folket, skriver Persson och Östros.

    Förra veckan skrev fyra borgerliga politiker att ut försäljningarna av statliga företag kommer att ge mer pengar till äldreomsorg och psykiatri.

    – Det är ett mycket märkligt resonemang. När företagen säljs ut är det rimligen också slut på utdelningarna till statskassan och en hög kontinuerlig avkastning har bytts mot en engångssumma, skriver Persson och Östros.

    Vänsterpartiet och socialdemokraterna anser att regeringen rear ut de statliga företagen. Det går mycket snabbt och regeringen har inte ens tagit sig tid att reda ut vilka konsekvenser utförsäljningarna kan få för statskassan, för det fasta telenätet, bredbandsutbyggnaden eller konkurrensen på bolånemarknaden.

    – Detta är ett mycket ansvarslöst sätt att hantera stora gemensamma tillgångar och det är inte därför inte konstigt att Riksrevisionen också dömt ut regeringens utförsäljningsförslag som grundlagsvidrigt, skriver Persson och Östros. ”

  2. Var fanns demonstrationerna när förändringarna i a-kassan drevs igenom eller när fastighets och förmögenhetsskaten avskaffades? Det var ett motvilligt LO som tvingades ut att demonstrera efter naminsamlingen men det var också allt.

    Jag gissar att S och V inte upptäckt att dom är i opposition ännu.

  3. Sara G:
    Men varför står inte Kent Persson och Östros med visselpipor utanför rosenbad? Debattartiklar eller småmysiga frågestunder med statsminister som senast kallar jag inte oppositionspolitik. De borgerliga med kringorganisationer lyckades mycket bättre med att mobilisera. Det saknas heller inte vanligt folk som skulle villja protestera.

  4. 49% är inte en majoritet av svenska folket, hur gärna Jinge än vill. Det är dock en majoritet av de som har en åsikt i frågan.

    Faktum är att nu är den perfekta tiden att sälja ut. Alla kurvor pekar uppåt och börsen går på högvarv. Det är nu staten skall sälja för att göra något åt stats skulden.

    Om Sverige skall ha någon form av ekonomiska marginaler när ekonomin går sämre igen så måste stads skulden betalas av. Just nu är det billigt att betala av på statsskulden, och den chansen borde tas för att ge största möjliga handlings frihet senare. I en lågkonjuntur kommer företagen vara mycket mindre värda.

    För övrigt, varför anser vänstern att staten skall leka kapitalist och investera i företag? Är det inte bättre om staten koncentrerar sig på att reglera marknaden?

  5. Aj, aj, aj. Att sälja ut är kontraproudkitvt och rent us sagt korkat. Vi pratar erlativt små engångsvinster och vi pratar demokratiförlust.

    49 % är en fantastiskt bra siffra med tanke på den massiva nyliberala och kapitalistiska propaganda som har pågått i säkert 20 år när det gäller sådana här ekonomiska frågor. När det pratas om ekonomi på nyheterna har nyliberaler och renodlade kapitalister ett oerhört tolkningsföreträde.

    Men att privatisera är som sagt inte lönande i längden för Sverige och är en förlust för demokratin. Privatiseringsvågen måste bekämpas med, ja nästan, alla medel. Det handlar om att belöna och berika de rikare i samhället och dessutom förskjuta makten till dessa individer.

  6. Det är inte bara Alliansens företag – det är företag som till största delen tillhör oss svenska skattebetalare!!!
    Varför får vi inte en folkomröstning innan man så brådstörtat och nödigt säljer ut våra företag utan konsekvensanalys?
    Jag håller i själva verket med Jinge och chranz om oppositionens lama agerande, men försökte i en stilla resignation försvara något som inte går att försvara – oppositionens oförklarliga tystnad, som endast är ett stilla mummel. Ett mummel som lika gärna kan vara ett:
    Ja.

  7. Min femöring är att staten inte bör äga företag i marknader som till största del redan är privatreglerad och med en fungerande konkurrens, exempelvis som fastighetsbolaget Vasakronan. Staten får via ett sådant bolag mycket liten påverkan på dynamiken i den marknaden och om det bara handlar om avkastning ser jag hellre att staten agerar riskkapitalist, exempelvis via Nutek och satsar på nya företag inom företrädesvis miljö och alternativa energikällor än att äga ett etablerat bolag för att få ett vinstbidrag en gång om året.

    På marknader med Oligopol som lånemarknaden kan ett statligt bolag som SBAB ha en funktion där staten faktiskt kan ha en påverkansfaktor men jag måste då ställa mig fråga till konkurrensverkets roll alls om man måste starta och äga bolag för att reglera konkurrens.

    På marknader med samhällsnyttiga infrastrukturer tycker jag definitivt att staten skall ha ett stort ägande, exempelvis trafiknät, elnät mm. Dock måste man balansera detta mot faktumet att områden under stor teknisk förändring kan må bra av flera aktörer, exempelvis telekommunikation just nu. En ensam part blir snabbt mer obenägen att röra sig än där flera parter försöker hitta fördelar. Inom teleområdet är det mer tydligt med alternativa lösningar till det gamla statliga kopparnätet som möter konkurrens i stor teknisk utveckling. Inom elnätet å andra sidan är det ju mer uppenbart att det finns små fördelar med flera parter då detta inte är under någon stor förändring.

    Samhällsnyttiga bastjänster såsom utbildning och sjukvård bör givetvis ligga under statens ansvar då detta är kärnverksamhet i vad de skall leverera till sina medborgare.

    Här tycker jag alla partier är ganska dåliga, åsikten är antingen sälj allt eller behåll allt, väldigt lite en förmedling över en strategi hur staten skall agera inom olika områden.

  8. Posten, elmarknaden och SJ är skräckexempel på hur utförsäljningens gav oss sämre service och högre priser.

  9. För det första ska inte staten syssla med konkurrensutsatt verksamhet. För det andra så är det helt rätt tillfälle att sälja nu när det är fart i ekonomin. Det är inte en statlig uppgift att vare sig tillhandahålla telecomtjänster eller att sälja sprit. Telia t ex är en relikt från en tid då det bara fanns en leverantör av telefonitjänster. Nu är Telia en aktör bland många. Och det statliga ägandet snedvrider konkurrensen. Därför ska inte staten ha intressen i Telia. Staten ska genom regelsystem och ramar skapa förutsättningar för utveckling av näringslivet, inte själv vara en aktör inom affärsdrivande verksamhet.

  10. 49% är dock nästan en majoritet av svenska folket och en klar majoritet när det gäller åsikter i frågan.

  11. ”Det är inte en statlig uppgift att vare sig tillhandahålla telecomtjänster eller att sälja sprit.”

    Jaha, har det upprättats någon form av förteckning över statens uppgifter?

  12. Javisst, sälj ut våra ortsdominerande staliga industrier till utländska riskkapitalister med de enbart kortsiktiga intressena om att ur företagen ta ut så mycket pengar som möjligt på kortast möjliga tid.

  13. Tänk vad ofta man får höra från borgerliga debattörer vad som inte är statens uppgifter. Instämmer med Amir Sariaslan ”har det upprättats någon form av förteckning över statens uppgifter?”
    Av ”student” får vi höra ”Är det inte bättre om staten koncentrerar sig på att reglera marknaden?”
    Jojo, ser ni Odell, Olofsson och Torstensson ta djärva kliv ut från regeringskorridorerna för att mota de fria marknadskrafterna? De kan ju börja med elmarknaden som skulle vara så lysande för oss konsumenter och därefter skaka om försäkringsbolagen och bankväsendet :)

  14. Om det är så mycket bättre att äga företag än att betala av på statsskulden, varför föreslår ni inte att staten lånar pengar och köper fler företag?

    Nej, passa på att sälja nu när börsen har återhämtat sig efter den förra kraschen!

  15. Sverige är ett för litet land för att det ska var lönsamt att köpa och sälja allmännytta och infrastruktur. Den s.k. Marknaden finns inte inom landets gränser. Det borde vi vara glada för och ge blanka sjutton i att ens försöka. Sälj inte ut vårt gemensamma!

  16. Strutsman, varför köpa företag – ta över dem bara – vi har ju arbetat ihop dem flera gånger om.

  17. (S)vensken är rädd som få. Det är i pirncip ingen som förordar att staten ska köpa upp privata företag däremot är man jätteskraj för att sälja ut dem som staten redan äger.

    Man vet vad man har, men inte vad man får….. Den rädde sossen i ett nötskal.

    Hoppas att regeringen säljer ut rubbet. Om 5-10 år så kommer ingen gräma sig.

  18. Neoliberal Agenda, nästa gång kan du se till att bifoga lite fakta om du ska göra stora pompösa uttalanden om hela Sveriges befolkning. Eller du kanske är ett neoliberalt troll. Det vore bra om vi fick svar på det så vi vet om vi bör reagera eller direkt ignorera dina kommentarer.