Tidningarna bloggosfärens desperados


För några dagar sedan berättades att Aftonbladet köpt bloggportalen.se igår såg jag att Expressen börjar konkurrera med blogspot och liknande tjänster.

Samtidigt så berättar Ekot:

Den svenska dagspressen tappade en procent av upplagan förra året jämfört med år 2004, enligt siffror från Tidningsstatistik AB…

…Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten redovisade små förändringar, medan Sydsvenska Dagbladet tappade cirka fem procent av sin upplaga. Både Expressen och Aftonbladet minskade. Utanför storstäderna tappade de flesta tidningarna. Den största ökningen i landsorten stod Östersunds-Posten för med ett plus på 1 200 exemplar.

Tidningarna tappar läsare, och främst är det kvällspressen som känner av fenomenet. För även om landets befolkning ökar sakta men säkert så går tidnings-läsandet nedåt.

Till viss del beror det givetvis på att medieutbudet ökat markant under de senaste åren, men jag tror personligen att tidningarnas största läsartapp går att skylla direkt på Internet faktiskt. Jag minns inte siffran exakt, men jag läste att omkring 30% av medborgarna har tillgång till ”bredband” hemma vilket naturligtvis påverkar läsvanorna.

Ser jag bara till mig själv så följer jag ett antal nyhetsmedier på nätet dagligen. I ungefär samma utsträckning följer jag mina favoritbloggar, vissa kollar jag ett flertal gånger varje dag.

Expressen påstår i en ingress idag att det finns 18 000 svenska bloggar. Enligt Nyligen finns det 3062 aktiva bloggar. Jag kan tänka mig att det finns ytterligare 5-600 som inte är med på nyligen, men knappast fler. Men som sagt, Expressen..

Men visst tar bloggar läsare från tidningarna. Inte nödvändigtvis därför att de skulle vara vare sig mer intressanta eller mer välskrivna. Det handlar snarare om att många anser att det är intressantare vad ”vanligt folk” tycker och tänker än vad en genomkommersialiserad medieindustri med proffstyckare har för synpunkter på saker och ting.

Men framför allt, folk läser inte hur mycket som helst. Antal minuter eller timmar som man läser är troligen rätt så konstant och finns det saker som intresserar mer än Expressen så kommer givetvis det att märkas. Det är ur den aspekten man ska se tidningarnas allt mer desperata bloggande. Man behöver helt enkelt återvinna delar av en marknad som man har börjat tappa andelar på.

Att då starta egna bloggportaler är då en rätt naturlig sak. Kan Expressen samla ihop en mängd bloggare så kommer läsarna givetvis att följa bloggarna där. Dessutom tvingar man på dessa ett gränssnitt som gör att varumärket – Expressen – och dess nyheter alltid finns i besökarnas blickfång.

Kommer det att bli populärt då? Jag vet inte alls, men jag tvivlar på det. Den enskilda bloggarens frihet blir lika med noll och det kommer sannolikt att märkas. Men osvuret är väl bäst..


5 svar till “Tidningarna bloggosfärens desperados”

  1. LÄr väl vara en del som tycker att det är peppigt att få exponeringen det rent teoretiskt innebär, att blogga på en stor nyhetssajt.

    Men i det långa loppet kan det bli problematiskt, vad gör expressen/aftonbladet med de som bloggar med obekväma åsikter? Kommer de tillåta vad som helst?

    Hur reagerar t.ex aftonbladet när den första sverigedemokraten börjar blogga på expressen eller vice versa?

    Jag tror yttrandefriheten kan visa sig vara en chimär på de sajterna, att man får blogga om vad man vill så länge man accepterar den liberala och icke-systemkritiskta överideologin.

    Dvs, skriv gärna om fester, kläder, onda och buffliga sossar och lömska (V)-partister, men gud nåde dig om du ifrågasätter hur systemet är konstruerat.

  2. Det har du alldeles rätt i Fredrich!

    Ser man på de bloggar som utses till ”veckans blogg” i Aftonbladet t.ex. så handlar det uteslutande om bloggar som handlar om läppstift, damstövlar eller reklam. Det finns givetvis ett skäl till detta. Man vill inte länka till bloggar som står för en annorlunda syn eller uppfattning.

    Därför har man också utsett en journalist som är politiskt nollställd och allmänt ointresserad för att välja ut bloggar man ska tipsa om.. :-)

    Nu när Expressen ska motverka sina sjunkande läsarsiffror så kommer det du nämner snabbt att inträffa. Så länge informationen är politiskt korrekt ur Expressens synvinkel kommer dessa ”bloggare” att passa bra in i mönstret. Men skulle åsikter som var starkt kritiska till Expressen eller folkpartiet komma fram blev det nog andra tongångar.

    Själv väljer jag givetvis att fortsätta att vara en oberoende röst i bloggosfären och kan utan vidare kritisera mitt eget parti för att vara alltför pragmatiska, som t.ex. i Neuronaffären med Saab, jag kan såga Bodström jäms med fotknölarna och glädjas åt Reinfeldts tillkortakommanden.

    Expressen är ”liberal” och därmed för ”det fria ordet” sägs det. Men det var länge sedan liberaler företrädde det fria ordet..

  3. Gunnar! Tvivlar på att du hinner ratta runt bland alla bloggar som skriver om detta men det var vettiga regler. Samtidigt som jag känner mig skeptisk till Expressens motiv så kan jag tycka att själva bloggen verkar bra. Det kommer nog att bli en succe tror jag..