Nu ska man få göra avdrag för medlemskapet i golfklubben


Inte många av den här bloggens läsare har väl inbillat sig att de ”nya” moderaterna är annat än den vanliga gamla högern.

Allt de gjort är att försämra för vanligt folk och gjort livet lättare att leva för de redan besuttna. De har bokstavligt talat hällt ett koncentrat av växtnäring i deras plånböcker. Nu kommer steg två. Nu ska landets normalinkomsttagare plötsligen betala för de rikas älsklingshobby, moderatbandy.

Dinapengar.se: ”Gamla lyxidrotter snart avdragsgilla. Golf och ridning är inte längre de lyxsporter de en gång varit. Nu kan de även bli avdragsgilla på samma sätt som övrig friskvård för arbetsgivare. – Äntligen, säger Mats Engquist, generalsekreterare i Svenska Golfförbundet. Som det är i dag får arbetsgivare dra av kostnaderna som anställda har för enklare motionsidrott. Vissa sporter som golf och ridning anses dock vara för dyra och exklusiva för att beviljas skattefrihet av Skatteverket. Fyra moderata riksdagsmän lämnade förra veckan in en motion om att göra även golf och ridning avdragsgilla.”

Jag undrar om de inte har någon kvar inom moderaterna som inser hur folk i allmänhet resonerar kring en reform som denna? Genomför de den så kommer inte bara golfen att kosta skattebetalarna miljarder, även utvidgningen av Säpos livvaktsskydd kommer att kosta oss skattebetalare enorma belopp. Varenda moderat kommunalpolitiker lär ju behöva minst tre-fyra livvakter, hur många ska det då inte gå åt för riksdagspolitikerna?

Synd att Borelius och Stegö Chilò försvann. De hade säkert blivit utmärkta allsångsledare när

denna borgerliga regering tycker att det är dags att få folk att sjunga We Shall Overcome..

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]Högerregeringen, Golf, Överklassport, Moderaterna, Politik[/tags]


14 svar till “Nu ska man få göra avdrag för medlemskapet i golfklubben”

  1. Egendomligt nog tycker jag inte att dessa moderatförslag är så dumma. Golf och ridning är folksporter idag och det är ju inte gemene man som ska få göra avdrag. Förslagen handlar om att företag skall få göra avdrag om man bekostar personalens kostnader för dessa aktiviteter. Det handlar inte om häst eller golfklubbor men väl hyra av kuse och kort på rangen. Styrketräning, tai chi och simning kan man ju redan idag göra avdrag för och i Sverige finns 600.000 personer som rider och de är busschuafförer, börsmäklare och mentalskötare. Golf sysselsätter ungefär 500.000 personer.

    Eftersom företagsskatten i Sverige är förhållandevis låg lär kostnaderna för samhället bli marginella. Däremot är det ju många som har jobb inom hästsport och på golfbanor.

    De som jobbar i ett stall och de som klipper gräsmattan på golfklubben är faktiskt med i samma fack. Vilket?

    Jo Kommunal. Precis som brandmannen och undersköterskan.

  2. För tydlighetens skull noterar jag att skattereglerna innebär att företaget kan göra avdrag för kostnader för friskvård. Samtidigt slipper den anställda betala förmånsskatt.

  3. Medlemskap i en golfklubb kostar många tusenlappar årligen. Likaså är ridning en mycket dyr sport.

    I samma ögonblick man ger en avdragsrätt så förlorar samhället en inkomst, den inkomsten ska ersättas av någon. Möjligen kommer man att ta slantarna från den slopade avdragsrätten för fackavgifter, och höjda a-kasseavgifter.

    Att kalla golf för ”folksport” är väl så magstarkt. Hur många LO-medlemmar spelar golf? Att det förekommer betyder inte att det är en folksport. Gå till vilken golfklubb som helst och kolla vilka det är som är ute och spelar.

    Själv besöker jag ofta Haninge Golfklubb vid Årsta Slott. YTTERST sällan står där bilar som i inköp kostar under 200 000.- Ser man en Volvo 245 från 80-talet så ser man en unik bil.

    BMW, Audi och stora Mercor. Står det Volvobilar så är det S80 eller X90.

  4. Kolla bilarna som står vid alla småstall vi har här ute i Haninge. Då får du en nostalgitripp. Volv 245 av 1987 års modell och Mazda 323 i mängder.

    Ridning är inte en mycket dyr sport om man nu inte tänker sig en flott arab på hel inackordering på Djurgården. Ridning kan inte vara en dyr sport om man betänker alla flickor som ägnar sig åt denna. Fär en ganska måttlig slant och med en viss arbetsinsats kan man bli medryttare.

    Jag skulle tro hockey är mångdubbelt dyrare än ridning. Väl i klass med medlemskapet i en golfklubb som ligger mellan 5 000 kronor och 10 000 kronor om året.

    Hur många LO-medlemmar som spelar golf vet jag inte men de lär knappast bli färre. Viktigast är dock att vi behåller de kommunal idrottsanläggningarna.

  5. Per! Ridning är lite billigare om man låter sin dotter sköta hästen ett par gånger i veckan utan annan ersättning än billigare ridlektioner. Men du tar helt fel om du tror att dessa småflickor har arbetsgivare som gärna vill betala för deras hobby och dra av det på skatten.

    De går nämligen i skolan, visste du inte det?

    Andelen LO-medlemmar som spelar moderatbandy är försvinnande lågt om man räknar dessa i procent. Och kan du inte förklara för mig varför jag ska bidra till de bättre bemedlades golfspel?

    Jag har inga svårigheter att begripa att mina skattepengar ska gå till ridlador och hockeyhallar, men jag har extremt svårt att förstå varför dessa BMW, Mercedes och Audiägare ska behöva sponsras av mig för att kunna ta ”långlunch” några dagar mitt i veckan för att gå en golfrunda.

    Du borde kolla upp de större golfbanornas parkeringar även på dagtid mitt i veckan..

    De som jobbar i ett stall och de som klipper gräsmattan på golfklubben är faktiskt med i samma fack. Vilket?

    Såå, det är för de som är anställda i dessa föreningar du ömmar? Det var rart av dig, men fråga dem gärna om de vill vara med och finansiera sina ”kunders” fritidssysselsättning..

  6. I Haninge må det stå dyra bilar parkerade, precis som på andra golfbaneparkeringar runtom i Stockholm. En kvalificerad gissning är Stockholm har de högsta medlemsavgifterna i landet. Jag spelar inte golf själv men jag känner många som gör det och som inte tjänar mer än genomsnittet. Men de bor inte i Stockholm. Runtom i landet kan du bli medlem från en tusenlapp och uppåt, och där skulle friskvårdsbidraget vara en välkommen summa pengar för många. Folksport vet jag inte om jag vill kalla det, men faktiskt nästan.

  7. Mycket dumma saker har jag läst. Sjävklart ska man inte få dra av för en lyxsport som golf. Nästa moderatförslag blir väl avdragsrätt för lyxbåtar och lyxbilar. Fastighetsskatten är ju redan på väg bort för de rika.

  8. Ska man stärka golf och ridsport så ska det väl vara med statliga bidrag till kommunala golfbanor och ridhus.

    Inte ska man stötta de redan priveligierade? :-)

  9. När man tar bort dessa skatter försvinner ju lyxstämpeln! Golf KOMMER bli en folksport, om fler har råd att spela.

    För att spinna vidare på det Anders nyss skrev, kommer det bli folkligt med lyxbilar om det plötsligt blir ekonomiskt fördelaktigt att åka runt i lyxbil!

    Man måste göra någon sorts konsvekvensanalys, och inte bara se till dem som gynnas vid avdragsrättens införande – utan också införandets effekter.

  10. Dina Pengar artikeln är inte särkillt informativ och rätt dålig.

    Det är inte för att golf betraktatas som en lyx-sport som den inte varit avdragsgill utan för att den inte uppfyllt rekvisiten ”av enklare sort” och ”av mindre värde” som ställts upp som villkor för avdragsgilltighet.

    Vidare är det alldelles nyligen (2004) som man kunnat göra avdrag för friskvård som inte skett på arbetsgivarens domäner, så att framställa det som artikeln gör; ”- äntligen blir det för golf som det alltid vartit för alla andra” är missvisande.

    Vidare måste erbjudandet om friskvård ”omfatta samtliga anställda oavsett anställningsform, således även korttidsanställda, vikarier m.fl”. Det går alltså inte att sponsra vissa, t.ex. chefer med mer pengar än andra. Vet iofs. inte om det från arbetsgivarens sida går att säga att ”du får bara pengarna om du håller på med golf i just denna golfklubb”, vilket skulle omöjliggöra deltagande från andra än välbeställda…

    Den högsta kostnaden för friskvården är inte fastlagd av skatteverket, men det är väl detta som är det potentiella problemet och bestämmer om detta är riskerar bli en överklassponsring eller ej; så länge summan är marginell, typ mindre än 2-3000 om året kan jag inte se principella skäl till att man inte ska sponsra golf på samma sätt som t ex bowling.

    Vad skatteverket inte heller tycks ha tagit ställning till är vad som kvalar in som ”motionsaktivitet”. Jag spelar inte golf, men graden av motion är inte direkt jämförbar med ett motionspass på svettis…

  11. Neoliberal Agenda! Hur är det ställt med din kognitiva förmåga? Vem har talat om att sänka skatter? Det enda som sker är att skatternas tas från småfolket för att täcka finansdepartementets inkomstbortfall.

    Du gör dig själv till en parodi på en nyliberal !!

  12. Min pappa föddes i en brukslänga för snart 100 år sedan. Han började jobba i järnverket när han var 13 år. Sen blev han så småningom yrkeslärare.

    Han var aktiv socialdemokrat hela livet och fick bland annat Brantingplaketten.

    Han började spela golf när han var ca 50 och tyckte att det var en av de mest jämlika sporterna pga handikappsystemet. Han spelade golf tills han blev över 90 år.

    Han blev alltid så ledsen när golfsporten framställdes som överklassport och att den skulle vara särskilt dyr. När han hade skaffat sina klubbor och betalat sin avgift på golfbanan så kostade det inget mer sen. Att spela lika mycket tennis skulle ha blivit betydligt dyrare.

    Det är en synvinkel på ovanstående diskussion. Allt är inte antingen svart eller vitt.

    Sen kan man så klart fundera om vad som ska vara avdragsgillt eller inte. Det är klart att det känns knepigt att införa utökad avdragsrätt för arbetsgivaren när man just har tagit bort avdragsrätten för fackföreningsavgiften.

  13. I Åre ville vi för många år sedan ge personalen ett sportbidrag som bestod i en del grejer till skidutrustningen. Det var inte stora pengar och man låg klart under riktlinjerna för bidrag till idrott. Problemet var att det var skidor och inte vilka skidor som helst, utan utförsåkning (ganska vanligt i Åre!) Se det gick inte för sig! Bidrag till squaschracket hade gått bra, men inte till skidor! Bidrag till gymkort funkade, men inte till skidor! Eftersom gym och squaschbanor inte var lika frekvent förekommande som skidbackar i Åre blev det ånto klart för oss alla var beslut tas i Sverige! Tro sjutton att stockholmare tycker utförsåkning är lyx!

    Lite samma sak verkar det vara med golf – i banan ute i havsbandet i Västerbotten är det minsann inga lyxlirare i majoritet och inte på flera av fjällbanorna heller. Bara för att storstadsbor har bestämt sig för vad som är förnämt och inte, ska väl inte resten av landet få lida! Själv tycker jag det är en skittråkig sport, men jag ser ju hälsoaspekten om vi tar bort lyxstämpeln och låter fler pyssla med det! Så om annat ska vara avdragsgillt – varför inte golf? Ja, jag tillåter mig helt enkelt en så vänsterpolitiskt inkorrekt tanke! Lite spännande faktiskt!