Folkomröstning – och bloggpoll


Nu är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Junilistan överens om att de vill ha en folkomröstning om EU-fördraget.


Själv har jag startat
en liten poll (Överst i Högerspalten –>) för att se var läsarna på denna blogg tycker i frågan. Men tveklöst ligger det en hel del i de argument som framförs.

AB: ”Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att det nya förslaget i princip är ”på samma nivå” som tidigare varianter. Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly betecknar gjorda förändringar som ”kosmetiska” och ”marginella”.
– Huvudintrycket är att fördraget pekar mot ett mer överstatligt EU och ett EU som får alltmer makt och blir alltmer militariserat, säger Ohly.
Junilistan, som sensationellt fick 14,5 procent av rösterna i det senaste svenska valet till Europaparlamentet, vill i likhet med miljöpartiet och vänsterpartiet att svenska folket ska få säga sitt i en folkomröstning.”

Jag skrev om medias misslyckade rapportering i morse så jag behöver knappast upprepa mig nu. Den bloggningen finns lite längre ner på sidan.

Källor: SvD DN SvD Ledarblogg DN2 SvD3 Aftonbladet

Andra bloggar om: , , , ,

[tags]EU, Konstitution, Folkomröstning, Överstatlighet, Politik[/tags]


21 svar till “Folkomröstning – och bloggpoll”

  1. Hur många procent har dessa tre partier tillsammans i EU-parlamentet då? Lite krångligt när vi har två olika parlamentariska representationer – vore ju nästan lämpligt att om fler än si och så många procent av våra EU-parlamentariker vill ha en folkomröstning så ska det ske en sådan precis som det väl är om si och så många riksdagsledamoter kräver det?

    Att vi är med i EU gör verkligen politik krångligare :/

  2. Jag tycker att det känns rätt självklart att vi ska folkomrösta om förslaget. Det betyder ju också att det blir debatter och diskussioner. Då kan de flesta få höra så mycket att de själva kan ta ställning. Och media får också skärpa upp sig.

    Dagens första artiklar i morgontidningarna sade just ingenting.

  3. Enda anledningen att folkomrösta är väl för att det ska bli någon politisk diskussion om EU. Fördraget i sig är bara en omarbetning av det som redan finns. Med alla hänvisningar om ökad demokrati och ett effektivare EU bottaget. EU lagar har ju t ex företräde över svensk lag om jag fattat det rätt. För en gångs skulle håller jag med Rolf Gustavsson i SVD.

    ’Under midsommardagens tidiga gryningstimmar gjorde Belgiens avgående premiärminister Guy Verhofstadt ett sista desperat försök att rädda några rester av de gamla visionerna. Det var han som låg bakom Laeken-deklarationen (2001) med dess löften om mer demokrati, öppenhet, effektivitet och icke minst förenkling. Den var utgångspunkten för EU:s konvent som arbetade fram det konstitutionella fördraget.’

  4. Ckrantz! Nej, resolutionsförslaget stoppades förra gången av folkomröstningar. Nu är det ett omskrivet förslag men likafullt ska vi ha en EU-president och en EU-Utrikesminister men titlarna ska inte vara så.

    Det pekar på fler sätt mot en ökad överstatlighet och det än något som vi borde få ta ställning till. Att utträda ur EU känns inte speciellt aktuellt, men andra länder har diverse undantagsregler, det skulle oxo vi kunna ha.

    Nyheten att vi ska agera för en EU-armé t.ex…?

  5. Att vara en högerallianspolitiker i Sverige och dessutom få tillhöra EU måste vara en våt dröm.
    Detta företagslobbystyrda, kommersialiseringsfundamentalistiska EU underbygger och stödjer högerns alla kapitaliserande välfärdsförslag och vi på vänsterkanten varken kan eller får genom kommande demokratiska val ändra det i en mer planekonomiskt offentligt social riktning!
    Och detta började alla redan under höger-Perssons tid.
    Så varför skall jag rösta i nästa riksdagsval när ändå EU styr och diketerar?!

  6. Ar det bara jag som har tolkat det hela som att de lander med flest invanare kommer att overlagset bestamma allt inom EU. Polen, UK, Frankrike, Italien och Spanien tex med 40-80 miljoner invanare per land.

    Fran DN:
    ”Nya röstregler. De innebär att ländernas röstvikt i högre grad bestäms utifrån medlemsländernas befolkning. Kvalificerad majoritet blir det när minst 55 procent av länderna som företräder minst 65 procent av EU:s befolkning röstar för ett förslag.”

  7. Det är rätt märkligt, en och samma som talar om en världsregering (t.ex. I FN) vänder sig emot de demokratiska principer som kanske ska styra EU.
    Styrprinciperna kan knappast bli så annorlunda vare sig på nationell eller internationell nivå.

    Att som det sägs, att företag, lobbygrupper, kommersiella styr EU, handlar om att vi har lämnat det utrymmet helt öppet, för hos vänstern finns attityden; vi ädla vänsterkrafter vill inte ha med EU att göra.
    Att när dessutom företagen har vuxit sig så stora att deras ekonomiska kraft är större än nationernas, så håller inte gamla lösningar längre. Men det vill inte vänstern ta i heller.
    När företagen kan med ett enkelt penngrep avlägsna all verksamhet från ett land räcker det inte längre med en nationell lagstiftning utan det behövs en gemensam lagstiftning som skyddar de anställda.

    Redan i dag är EU,s nationer inblandade i olika militära operationer i ganska stor omfattning och i allmänhet under usledning. Det kanske vore bättre mål att försöka skilja EU från Nato och därigenom inte deltaga i us-ledda militära operationer som är följden av natomedlemskapet.

  8. Jag vill verkligen inte ha någon folkomröstning. Dels vore det att omyndigförklara de politiker som vi redan har valt genom folkomröstning. Dels finns det ingen tidigare svensk folkomröstning i särfrågor som har medfört något bra.

  9. Lite lustigt…

    Expressen gör en likadan undersökning – dock fler som svarar.. Men SIFFRORNA är lika. 53% FÖR…

  10. Jinge:
    Varför måste en gemensam utrikes och säkerhetspoitik innebära någon form av EU-invasionsstyka som ska angripa andra länder?

    Problemet är ju att högern helt fått definera utrikes och säkerhetspolitiken i sverige och i förlängningen EU. Och att allt för många inom vänstern lever kvar i det nationella försvaret från kalla kriget. Förutsättingar för ett nationellt oberoende försvar är långt borta. Sen struntar jag i om EU får en EU-president och en EU-Utrikesminister. Det som är intressant är vilken makt dom får och vilken demokratisk kontroll som finns.

    Med andra ord ska EU ha en utrikespolitik måste den kunna granska, debatteras och vid behov stoppas. EU har idag i praktiken en utrikespolitik men det sker ingen debatt om den. T ex agerar EU med miljard bistånd till den palestinska myndigheten. I mellanöstern skulle EU kunna agera mycket tuffare. Israels handelsrelationer med EU är mycket viktiga för dom. Likadant Kina.

    Och även om det nu verkar så är jag ingen EU-fantast. Snarare EU-realist. Vi är med i EU
    under överskådlig tid. Det är till största delen socialdemokraternas fel som alldrig vågat föra en riktigt EU-debatt. M och FP är väl nöjda om besluten överlåts till EU-eliten i enlighet med deras syn på människor.

    Tre Tankar:
    En gemensam utrikes och säkerhetspolitik ställd under demokratiskt kontroll.

    Ett fördrag eller konvention som reglerar vad eventuell gemensamma militärstyrkor får göra som konkret förbjuder dessa styrkor att agera utanför EUs gränser.

    En nedrustning av EUs olika militära styrkor och samordning. Behövs det verkligen 12 flottor i östersjön? Eller alla dessa stridsflygplan.

    Ja, jag vet att det är långt från dagens verklighet i EU och direkt utmanar NATO förespråkarna som vill binda EU till NATO. Men det hade varit något man kunde arbeta för så att EU förändras till något positivt. Ett annat alternativ är förstås att ignorera EU så mycket man kan och låta andra utforma det.

  11. Märkligt detta. I England ses EU som ett socialistiskt projekt med de opålitliga fransmännen bakom rodret – högerpressen gnäller idag om hur Tony Blair sålt ut EUs grundidé om en fri gemensam marknad till Sarkozy. Härnäst kommer vi alla tvingas bo i kolschoser. Britterna har dock lyckats ställa sig utanför bindande fördrag om arbetstrygghet och rättigheter och är således långt mer ”nyliberala” själva. De EU-fientliga i Bryssel är ju också en underlig blandning polska homofober, rumänska antisemiter och brittiska imperialister. Samt naturligtvis svenska vänster- och miljöpartister. Gott sällskap?

  12. Bah!
    Röstade och fick veta att jag redan hade röstat – och det har jag inte. Nå, det är inte din blogg det är fel på, det är maken som röstat troligen, vi har ju samma uppkoppling, så du inte tror att jag försökte rösta två gånger i alla fall, om du kan se mitt tappra försök någonstans.

    Visst ska vi ha omröstning om saken!! Min röst på det här sättet alltså.

  13. Det finns inte en enda punkt i fördraget som inte redan existerar i en eller annan form i Sverige. T.ex. att man ska ha sakligt skäl för att säga upp någon. Arbetsförmedling ska vara fri etc. England protesterar naturligtvis men Sverige?

    Att EU får en ”utrikesminister” är ju bara bra. Det hindrar inte medlemmarna från att ha egna åsikter i utrikespolitiken.

  14. Vafan är det med folk..
    ”Vi vägrar folkomröstning, det är att omyndigförklara politikerna!”

    Så om en svensk regering vill ändra grundlagen så ska vi folkomrösta (eftersom det krävs ett val innan den nya grundlagen börjar gälla), men om nån anonym nisse i bryssel vill ändra sveriges grundlag så ska vi sitta och hålla käften, för att inte omyndigförklara politiker?

    ”Vi vill ha en ny grundlag som vi inte vet vad den innehåller eftersom den är hemlig, utan att rösta!”
    Jo tjena… Norge lockar mer och mer….

  15. Inte undra på att svenskarna blir snurriga i skallen, när vi (o)medvetet krånglar till begreppet demokrati.
    Vi har en sk politisk ”parlamentarisk” församlings- och ministerråds-demokrati inom EU som vi inte förstår varför och vilka frågor den tar upp, behandlar och beslutar om och så har vi en annan folkets politiska (representativa)demokrati (tautologi)i Sverige som vi förhoppnigsvis, åtminstone innan 1974 visste hur den fungerade.
    Och över allt detta lyser den europeiska ”tanken” i form av en inte folkligt vald kommission i Bryssel!
    Och om dessa två sk ”politiska” system inte skulle kollidera med varandra vore det konstigt.
    Det är väl därför EU-”konstitutionen” kommer till som i några penseldrag på ett papper, genom EG-rätt och generaladvokater, därmed kan omyndigförklara allt vad som kommer ursprungligt från fokets demokrati i det land där väljarna bor!
    Som jag ser det finns det ingen annat att göra för att bevara och utveckla folkets demokrati än att går ur ut EU och börja förhandla mellanstatligt igen. Det om något skulle verkligen stärka folkets känsla av att kunna påverka och finnas med!

  16. Bengt N: om Sverige skulle gå ur EU (hur nu detta skulle ske) skulle vi befinna oss i samma situation som Norge: dvs att vi måste följa alla Bryssels direktiv och förordningar (för att undgå tullar och handelshinder) utan att ha det minsta att säga till om.

  17. Vi vet redan väl att vi lider under manipulativ demokrati och att valbara politiker långt ifrån kan anses försöka vara representativa — ett desperat försök att återerövra lite gammal hederlig ärlighet är att kräva folkomröstning

  18. daniel
    Stämmer inte riktigt, de har veto och dessutom täcker inte EES-avtalet jordbruk och fiske. Inte heller är de tvingade att delta i någon gemensam utrikespolitik eller annat som är utanför ”EUs inre marknad”. Dock samarbetar de gärna mer än de behöver.