Egyptisk bloggare fängslad?


Bitte Hammargren berättar idag en historia om hur en Egyptisk bloggare blev satt i fängelse för att han kritiserat landets president.

SvD: ”En 22-årig egyptier ställs i dag inför rätta i Kairo anklagad för att ha förtalat Egyptens president, stört den allmänna ordningen genom ryktesspridning och för att ha hetsat mot islam. Genom att plocka ut en islamfientlig bloggare har myndigheterna underminerat stödet för bloggaren i detta prejudicerande fall.”

Enligt artikeln finns det 3-4000 bloggar i Egypten i dagsläget och det tillkommer 50-100 dagligen. Det är utomordentligt bra och den utvecklingen kan man önska i hela världen där det ännu inte finns yttrandefrihet. Jag bara ryser av obehag inför tanken att man skulle riskera fängelse här i Sverige bara på grund av att man kritiserar statsministern eller andra politiker.

Nu är det bara att hoppas på att Svenska Dagbladet är lika vaksamma mot regeringens försök att införa Bodströmsamhället bakvägen.

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Bloggosfären, Egypten, Yttrandefrihet, Bloggare, Fängelse, Politik[/tags]

Nyligen.se


2 svar till “Egyptisk bloggare fängslad?”

  1. Det sorgliga är att Hosni Mubarak vet att alla hatar honom men ändå försöker han framställa sig själv som en nationalhjälte. Patetiskt.

    Det är så mycket fel i det arabiska samhället att jag är rädd att bli gråhårig bara jag tänker på det. Polisen, rättssystemet, säkerheten…Ja i praktiken allt behöver en rejäl reform, om inte revolution.

    Det där med att bloggaren fängslades för att han hetsade mot Islam skiter presidenten fullständigt i, han är ju inte själv muslim. Det är endast ett försök att framställa sig som en rättstrogen muslim och försöka vinna sympatier från hans svurna fiender, det muslimska brödraskapet.

  2. Om någon skulle vilja införa inskränkt yttrandefrihet i ex Sverige hur skulle man då gå tillväga? Att ge polis och militär ökade befogenheter är ju naturligtvis kontroversiellt och möter på motstånd. Vad som är troligare är ju att de nya instrumenten används av andra instanser.

    Rent generellt kan man nog betrakta dagens blogsamhälle som ett önsketänkande. Makten kommer aldrig i längden att tillåta den öppenhet vi ser idag…