Bushs hets mot Iran fortsätter


Igår berättade jag att jag lagt märke till hur Dagens Nyheter har intensifierat sitt skrivande om Iran, samtidigt som USA trappar upp retoriken. Det är fler som märker den förändringen som nu är på gång.

Lennart/DPU:
”Man behöver inte vara anställd på SMHI för att märka att det blåser nya oroväckande vindar i Mellanöstern.

Trummelden från det amerikanska Irakkommandot om förmodat Iranskt stöd för gerillan i Irak (se nedan) och de Israelvänliga neokonservativa som t.ex. Norman Podhoretz i Commentary Magazine för ett bombkrig mot Iran ökar ständigt…”

När jag skrev om detta igår påpekade jag att just Dagens Nyheter haft ett antal artiklar om Iran den senaste tiden, artiklar som på ett eller annat sätt kritiserar landet. Eftersom tendensen är starkt ökande så undrar jag givetvis om detta är ett resultat av någon sorts policy från DN:s sida, en undran som lett till kommentarer bland hemsidans besökare.

Vi minns alla hur Per Ahlmark gick in för att demonisera Irak tiden före USA:s angreppskrig mot landet. Idag vill Dagens Nyheter glömma den perioden eftersom man var lika ivriga på ledarsidan, möjligen trodde man på den gamle folkpartiledaren, jag vet inte. Men det jag minns är att man på ungefär samma sätt skrev om Irak på nyhetsplats, något som vi rimligen borde slippa nu.

För när man använder tidningarnas löpsedlar och förstasidor för att sprida propaganda då har vi samma situation som i gamla Sovjetunionen. En fri press kräver att man skiljer på en tidnings ledarsida och dess nyhetssidor. Något som det tycks brista hos Dagens Nyheter ibland. Säga vad man vill om högertidningen SvD, där sker liknande saker i betydligt mindre omfattning.

Att man skriver om Iran är i sig inga konstigheter. Iran är ett odemokratiskt, ett huvudsakligen teokratiskt land som struntar i alla mänskliga rättigheter, precis som alla andra länder i Mellanöstern. Några länder har val till parlamenten men inget land kan sägas vara en demokrati i västlig mening. Det finns således alla orsaker i världen att skriva om dessa länder, men balansen är i det här fallet helt obefintlig.

DN låter t.ex. en artikel av Shlomo Avineri stå kvar längst upp bland sina kolumner på

ledarsidan, detta trots att DN fått kritik för att han för fram en felaktig historieskrivning. Trots allt så kan jag personligen blunda för det eftersom det gäller en sida som styrs av DN:s politiska redaktion, men det är inte så det förhåller sig med tidningen på nyhetsplats. Det känns som man återigen låter sig göra till ett redskap för USA, som om Per Ahlmark fortfarande tillåts tassa runt uppe i redaktionskorridorerna…

En av bloggens besökare ansåg att man skulle ta kontakt med Läsarombudsmannen på DN, men jag undrar vad en sådan sak skulle leda till. Man får hellre lita på den journalistiska integriteten och att tidningen fortsättningsvis balanserar sin Mellanösternbevakning. Tippar man över på nyhetsplats och blir språkrör för USA igen så kommer man förr eller senare få beklaga det, precis som man fick göra när det gällde Irak.

Källor: Lennart Frantzell om USA/Iran DN DN2 DN3 Jag om DN/Iran igår

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Iran, Mediekritik, USA, Kriget mot Terrorismen, Mellanöstern, Demonisering, Ledarsida, Nyhetsplats, Dagens Nyheter, Politik[/tags]