Att blogga eller inte blogga, det är frågan


Chadie tar upp ämnet – det meningsfulla med att blogga. Det är inte en dum fråga och det är inte så lätt att besvara den.

Men på ett sätt är det enkelt. En blogg är i högsta grad ett aktuellt tidsdokument. Den speglar till stor del vad många människor tänker på just nu, just idag.

Sedan finns det förstås en teknisk aspekt också. Bloggen speglar huvudsakligen vad daorvana människor tycker och tänker. Än så länge bloggar få glesbygdsbor och pensionärer. Men den begränsningen lär försvinna på sikt.

Chadie skriver: ”om en person skriver en bok kan vi läsa den i åratal efteråt och få ut något av den, få inspiration, utveckla våra tankar, möta fascinerande figurer med mera.”

Det är så sant som det är skrivet. Men om någon vill veta hur vi tänkte år 2005 så är bloggen, i den mån blogginläggen arkiverats, ett alldeles lysande tidsdokument. Och bättre blir det ju fler som bloggar.

Tänk om vi idag hade kunnat koppla upp oss på en historisk databas där 1700-talsmänniskan hade lagrat sina dagliga tankar. Tänk om vi systematiskt kunde

söka igenom dessa tankar utifrån begrepp som var viktiga på 1700-talet..?

Chadie: ”Hur länge är ett inlägg i en blogg värt att besöka egentligen?”

Jag hävdar nog att inläggen blir mer och mer intressanta desto större tidsavstånd vi har till dem. Bloggandet håller på att slå igenom på bred front. Idag finns det t.o.m. pilbågsbloggar skrivna av människor vars fritidsintresse är att tillverka bågar.

Tänk på hur spännande barnbarnsbarnen kommer att tycka att det är Chadie!


5 svar till “Att blogga eller inte blogga, det är frågan”

  1. ” Än så länge bloggar få glesbygdsbor och pensionärer. Men den begränsningen lär försvinna på sikt.”

    Vad grundar du det på? Norrbottens län, som väl får anses vara ett glesbygdslän, har fler bloggar per tusen inv. än riksgenomsnittet.
    (Se Blogwalks länsuppdelningssida!) Hallands län, Kalmar län, Örebro län och Södermanlands län (var bor du?), ligger ’sämre’ till. Ingen utpräglad glesbyd, eller hur? Östergötlands län ligger något högre i antal bloggar per tusen huvuden än Norrbotten.

  2. ”Jag hävdar nog att inläggen blir mer och mer intressanta desto större tidsavstånd vi har till dem.” för vem Jinge och för vilka?

    Är det 300 miljoner som bloggar i dag tro?
    Hur många av oss försvinner i det bloggbruset?

    Har Du kontrollerat i din blogglogg om du har regelbundna besök av kungliga biblioteket så du ser om du blir arkiverad likt bokens pliktexemplar. Om det är så att du blir en del i det omfattande arkivet kanske en forskare, en vacker dag får alla dina klarsynta bloggisar framför sina ögon och blir professor. Blir han inte professor kommer han med stor sannolikhet att bli upplyst i alla fall.

    KAs

  3. Det var en förutfattad mening Bert. Jag menar att så länge ADSL inte går att använda mer än ett antal kilometer så är glesbygdsbor utestängda till stor del.

    Att man kan få det i tätorter betyder inte att glesbygdsbor kan få det..

    Kas: Jag har i snitt mer än 1400 sidvisningar per dygn så jag har inte möjlighet att följa den loggen så noga. I Sverige finns det inte mer än max 1000 -aktiva- bloggar. Om äns det..

  4. Och vi landsortsbor aktar oss ju för att blogga :-)
    Idag troligen mindre för avsaknad av bredband som för att det finns så mycket annat och roligare att göra när man bor på landet.

  5. Datorvana ja= blir hos många för mkt av ”internetmentalitet” o tar upp vad andra säger (som medierna).

    Just specialiseringen är nog viktig.